politiek

Timmermans botst met ChristenUnie om ontmoedigingsbeleid Israël

Door Shari Deira - 12 februari 2014

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) is niet te spreken over de houding van de ChristenUnie over het Nederlandse ontmoedigingsbeleid wat betreft Israël. Volgens Timmermans zaait de partij telkens opnieuw twijfel over deze kwestie.

Het kabinet ontraadt Nederlandse bedrijven om samen te werken met Israëlische bedrijven die activiteiten ontplooien in of ten behoeven van Joodse nederzettingen in bezette gebieden.

‘Niemand zegt dat dit niet mag. Het is onwenselijk en wij bieden geen ondersteuning aan bedrijven die dit wel doen,’ zei een geïrriteerde Timmermans woensdag tijdens het Kamerdebat. Het debat werd gevoerd naar aanleiding van het kabinetsbezoek aan Israël.

Vitens

Timmermans herhaalde ‘voor de vijftigste keer’ dat zijn ambtenaren waterbedrijf Vitens niet onder druk hebben gezet om de samenwerking met het Israëlische Mekorot af te blazen. Vitens heeft wel met het ministerie gesproken, maar had zijn eigen redenen om de samenwerking te stoppen.

Volgens Timmermans heeft Vitens nog excuses aangeboden, omdat de indruk was ontstaan dat het bedrijf onder druk stond van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt Timmermans.

Lobbyclubs

De ChristenUnie is tegen het ontmoedigingsbeleid van het kabinet. Er zouden tegenstrijdigheden inzitten die kunnen leiden tot een boycot.

Diverse Nederlandse bedrijven hebben de afgelopen maanden hun samenwerking met Israëlische bedrijven opgeschort. Nederlandse bedrijven die samenwerken met Israël worden veelal benaderd door Palestijnse lobbyclubs die dit willen voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.