politiek

Timmermans ontbiedt ambassadeur Uganda wegens anti-homowet

Door Tom Reijner - 25 februari 2014

De ambassadeur van Uganda is ontboden door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Hij wil op die manier duidelijk maken dat de regering erg teleurgesteld is over de anti-homowet die de Ugandese president Yoweri Museveni maandag ondertekende.

Dat melden Timmermans en zijn partijgenoot, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen dinsdagavond aan de Tweede Kamer.

Zorgen

De Nederlands ambassadeur in de Ugandese hoofdstad Kampala bracht eerder al de zorgen van het kabinet over deze kwestie over aan de premier en andere overheidsvertegenwoordigers in het Afrikaanse land.

Ook zal de ambassadeur de maatregelen toelichten die Ploumen en Timmermans gisteren aankondigden. Een van die maatregelen is het opschorten van 7 miljoen euro hulpgeld.

Hulpgeld

Nederland maakt jaarlijks 23 miljoen euro over aan Uganda en schrapt nu alleen dat deel hiervan dat is bedoeld voor de Ugandese regering. Het geld dat is bestemd voor de bevolking en hulpclubs valt daar niet onder.

Het parlement in Uganda nam de wet, die deze week door de president werd ondertekende, in december al aan. Door de wet kunnen mensen die zich herhaaldelijk ‘schuldig’ maken aan homoseksuele activiteiten en een levenslange celstraf krijgen. Ugandezen die voor het eerst in overtreding zijn, kunnen een celstraf van veertien jaar krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.