politiek

TNS NIPO: interesse in gemeentepolitiek nog nooit zo laag

Door Anna Vossers - 20 februari 2014

De gemeentepolitiek is nog nooit zo impopulair geweest. Slechts 42 procent van de stemgerechtigden weet nu al zeker dat zij gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart.

Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO onder 1.300 kiezers, meldt de NOS. De complete peiling is hier te zien.

‘Laagste opkomst ooit’

Het onderzoeksbureau verwacht dat niet meer dan de helft van de stemgerechtigden daadwerkelijk zijn stem uitbrengt bij de raadsverkiezingen. Dat zou het laagste opkomstpercentage ooit zijn. In 2012 stemde 56 procent van de kiezers, ook al een diepterecord.

Belangrijke reden om af te haken zou het gevoel zijn ‘dat de politiek toch niet luistert’. Andere reden is te weinig kennis van de lokale politiek, maar ook ‘geen belangstelling’ en ‘uit protest’ zijn populaire antwoorden.

Ouderen en gehandicapten

Sinds 1982 schommelde de interesse in de gemeentepolitiek tussen 44 en 50 procent, dit jaar is dat slechts 36 procent.

Het belangrijkste onderwerp van de raadsverkiezingen vinden de ondervraagde kiezers zorg en de voorzieningen voor ouderen en gehandicapten, waar de gemeenten meer over te zeggen krijgen. In 2010 werd veiligheid als het hoofdthema gezien.

TNS NIPO verwacht dat de lokale partijen samen de meeste stemmen krijgen, net als in 2010, toen deze bijna een kwart van de stemmen kregen.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.