politiek

Turkse campagneposters PvdA en D66 zijn nep

Door Servaas van der Laan - 18 februari 2014

De campagneposters van lokale fracties van de PvdA en D66 zijn met photoshop bewerkt en van Turkse teksten voorzien. Wel heeft de PvdA tweetalige flyers en organiseert de partij bijeenkomsten waar Turks wordt gesproken.

Dat laten de fracties van de PvdA en D66 in Rotterdam aan elsevier.nl weten.

Via website Geenstijl verschenen maandag campagneposters van de PvdA en D66 in onder meer Rotterdam, Roermond en Uden. De PVV stelde er zelfs Kamervragen over.

Niet origineel

Maar volgens D66 en PvdA zijn deze posters niet origineel, maar bewerkt door de Turkse website secimler.nl. Fatih Elbay, kandidaat voor D66 in de gebiedscommissie Feijenoord, heeft een mail gestuurd naar de website met het verzoek de campagneposters te verwijderen.

‘Het is in Nederland gebruikelijk dat de publicaties welke betrekking hebben op de politiek, sociale en maatschappelijke aspecten door iedereen wordt verstaan. In dit geval is het in het Turks, waardoor dit niet door alle burgers te lezen cq. te begrijpen is,’ schrijft Elbay. De neppe posters zijn intussen van de website verwijderd.

Alleen Nederlands

Ook de PvdA bevestigt dat de posters niet authentiek zijn. ‘Een leek had kunnen herleiden dat het hier om bewerkte foto’s ging,’ zegt Paul Smit van PvdA Rotterdam. ‘De PVV had zich de Kamervragen kunnen besparen,’ zegt hij.

Wel drukt zijn partij flyers in Nederlands en Turks ‘als extra service’ en organiseert de partij bijeenkomsten waar Turks wordt gesproken. ‘Sommige mensen spreken liever in hun moedertaal over zaken die ze echt aan het hart gaan,’ zegt Smit die erkent dat stemgerechtigden in Nederland gewoon Nederlands zouden moeten spreken.

Nederlands

Desgevraagd laten ook andere partijen aan elsevier.nl weten alleen in het Nederlands campagne te voeren. ‘ Nederlands is de taal die we hier spreken en die nodig is om in Rotterdam volwaardig mee te kunnen doen met de samenleving!’ laat VVD Rotterdam weten.

Ook Leefbaar Rotterdam is dezelfde mening toegedaan. Leefbaar-raadslid Maarten Struijvenberg zegt wel al langer het vermoeden te hebben dat de PvdA de achterban in het Turks aanspreekt.

PvdA

Op Youtube is een video te zien waarop lijsttrekker Hamit Karakus, Seyit Yeyden (voormalig voorzitter Feijenoord), Zeki Baran (raadslid en lijsttrekker gebiedscommissie Charlois) en Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu een menigte op een bijeenkomst in het Turks aanspreken.

De PvdA bevestigt de authenticiteit van de video. Volgens Smit ging het om een bijeenkomst van Turkse ondernemers in de Rotterdamse wijk Crooswijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.