politiek

VVD: GGD moet stoppen met seksvragen aan jongeren

Door Shari Deira - 18 februari 2014

Heb je wel eens geslachtsgemeenschap gehad? Hoe oud was je de eerste keer en heb je een condoom of andere voorbehoedsmiddelen gebruikt? Dit soort vragen stelt de GGD aan jongeren van dertien en veertien jaar. De VVD wil dat hier een eind aan komt.

Kinderen in de tweede klas van de middelbare school moeten deze vragen over seksueel gedrag beantwoorden. Volgens de GGD komen de vervolgvragen pas in beeld, als de kinderen op ‘ja’ hebben geklikt bij de vraag of zij weleens seks hebben gehad.

Slaapkamer

Volgens de VVD moeten jongeren op deze leeftijd niet worden lastiggevallen met dit soort vragen, melden het AD en RTL Nieuws. ‘Dit is wat de VVD betreft een onvoorstelbare, onnodige en onwenselijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van jongeren,’ zegt VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg.

Van der Burg wil dinsdag opheldering van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid). Ze vindt dat de GGD met de vragenlijst ‘te ver in de slaapkamer’ komt en het is onduidelijk wat er gebeurt met de informatie.

Dossier

‘Wanneer je als jongere het “verkeerde” antwoord geeft, kan het maar zo zijn dat er ergens een aantekening in een dossier terecht komt. Wat de VVD betreft, stoppen we daar onmiddellijk mee.’

De GGD gebruikt de lijsten als voorselectiemiddel. Naar aanleiding van de antwoorden kunnen jongeren worden uitgenodigd voor een gesprek. Verder gebruiken de GGD’s de data voor gemeenten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.