politiek

VVD: kritiek op omvang delegatie Sotsji onterecht

Door Tom Reijner - 07 februari 2014

De VVD is het niet eens met de kritiek op de grootte van de delegatie naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Nederland heeft een goede reputatie op het gebied van homo-emancipatie en daar kunnen we trots op zijn.

‘Wij zijn het eerste land ter wereld waar het homohuwelijk mogelijk is gemaakt en maar zo’n vijftien landen zijn ons gevolgd,’ zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke vrijdag.

Minister-president Mark Rutte (VVD) zal de Russische president Vladimir Poetin voor de vierde keer aanspreken op de homorechten in zijn land, benadrukt het Kamerlid. ‘Daarmee doet hij meer dan al zijn Europese collega’s bij elkaar.’

Kritiek

Nadat bekend werd dat premier Rutte, zijn partijgenoot minister van Gezondheidszorg Edith Schippers en het koningspaar naar de Winterspelen gaan, was er kritiek.

Onder anderen PvdA-leider Diederik Samsom zei dat hij liever niet had gehad dat Rutte naar Sotsji zou gaan.

Blij

Rusland is in elk geval erg blij met de Nederlandse politieke afvaardiging op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Het Kremlin noemt het verstandig dat het Nederlandse kabinet niet luistert naar ‘slecht geïnformeerde demonstranten’.

Volgens een woordvoerder van Poetin hebben mensenrechtenactivisten ‘in elk land hun eigenaardigheden’. ‘In Nederland staan ze bekend om hun kleurrijke optredens en felle actie,’ zei hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.