politiek

Aboutaleb in voetsporen Lubbers als ‘boevenvanger van Kralingen’

Door Servaas van der Laan - 06 maart 2014

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) toonde zich woensdag van zijn beste kant door een winkeldief in Kralingen achterna te gaan. Met die heldendaad neemt de PvdA’er na 27 jaar de titel ‘boevenvanger van Kralingen’ over van oud-premier Ruud Lubbers.

Aboutaleb twijfelde geen seconde toen hij woensdag een winkeldief uit een drogisterij aan de Kralingse Lusthofstraat zag rennen.

Overmeesterd

De PvdA’er gaf zijn chauffeur opdracht de onverlaat te volgen tot aan metrostation Gerdesiaweg waar de voortvluchtige met hulp van een agent in burger kon worden overmeesterd.

Dat deze heldendaad vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt verricht, nemen we maar voor lief. Veel opvallender is dat een beroemde stadgenoot van Aboutaleb de burgemeester voorging als boevenvanger.

Mevrouw Lubbers

Op een maandag in oktober 1986 staat Ria Lubbers uit het raam van haar huis aan de Lambertweg te kijken als ze plotseling twee knapen een ruitje van haar auto in ziet slaan. Het tweetal probeert de autoradio van mevrouw Lubbers uit het voertuig te ontvreemden, maar Ria Lubbers heeft dan al de politie gebeld en haar man erbij geroepen.

Die laatste aarzelt niet en stuift naar buiten. De dieven kijken vreemd op als ze opeens oog in oog staan met Ruud Lubbers, op dat moment premier van Nederland. De jongens rennen weg zonder buit en de premier zet samen met zijn zoon de achtervolging in. Maar de conditie van de toen 47-jarige premier is uitstekend en hij volgt de dieven tot aan de Kralingse golfbaan. Daar kunnen de jongens worden ingerekend met hulp van de politie.

Twee keer

Tot ieders verbazing was het enkele maanden later weer raak. Opnieuw was de autoradio van mevrouw Lubbers het doelwit en opnieuw ging Lubbers samen met zijn zoon en naamgenoot Ruud achter de autokrakers aan.

De dieven vluchtten in een tram, maar de vader en zoon Lubbers gingen achter de tram aan. Toen de dieven, een man en een vrouw, uitstapten, hielden ze de man staande. De vrouw wist te ontkomen. De man kon worden ingerekend door de politie.

Ere-diender

‘Hij onderneemt tenminste actie als hij ziet dat zijn bezittingen worden geroofd,’ zei plaatsvervangend hoofdcommissaris J.A. Blaauw. ‘Als het hem voor een derde keer lukt, moeten we maar eens overwegen de heer Lubbers ‘ere-diender’ van het Rotterdamse korps te maken.’

Die derde keer kwam er niet. In maart van 1987 roofden inbrekers voor honderdduizend gulden aan gouden en zilveren sieraden uit het huis van de familie Lubbers. Toen was de premier niet thuis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.