politiek

Afscheid Amsterdamse raadsleden kan tienduizenden euro’s kosten

Door Nathalie Felix - 26 maart 2014

De gemeente Amsterdam heeft een budget beschikbaar voor afscheidsrecepties van vertrekkende raadsleden. Iedere fractie kan per vertrekkend raadslid 2.000 euro krijgen. Hoeveel en op welke manier van dit bedrag gebruik wordt gemaakt, is aan de fracties zelf.

Dat bevestigt de gemeente Amsterdam aan Elsevier.nl.

De totale kosten voor de gemeente Amsterdam aan afscheidsrecepties kunnen door de regeling oplopen tot tienduizenden euro’s.

Afscheid

Woensdag tijdens de raadsvergadering neemt de gemeenteraad van Amsterdam afscheid van 33 vertrekkende raadsleden. Onder andere burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) houdt een toespraak om de raadsleden te bedanken voor hun dienst.

De fracties kunnen daarnaast zelf nog een afscheid organiseren voor hun eigen vertrekkende leden. De kosten van zo’n afscheidsreceptie zijn te declareren bij de gemeente Amsterdam. Voorwaarde is dat de vertrekkende politicus ten minste vier jaar als raadslid heeft gewerkt.

Budget

Maximaal 2.400 euro mag een vertrekkend gemeenteraadslid normaal gesproken besteden bij een individueel afscheid. Dit bedrag is gebaseerd op 24 euro per gast met een maximum van 100 gasten.

Wanneer meerdere raadsleden van een fractie tegelijk vertrekken, vergoedt de gemeente Amsterdam gezamenlijke afscheidsbijeenkomsten. De fractie kan 2.000 euro per vertrekkend lid krijgen, met een maximum van 12.000 euro.

PvdA, GroenLinks en D66 kunnen door deze regeling elk aanspraak maken op 12.000 euro. VVD ziet vijf leden vertrekken en kan hiervoor 10.000 euro ontvangen.

Trots

In hoeverre politieke partijen aanspraak maken op de beschikbare tegoeden is nog af te wachten. Veel afscheidsrecepties hebben pas over enkele weken of maanden plaats.

Aan Elsevier.nl lieten de politieke partijen GroenLinks, D66 en CDA weten dat er geen discussie in hun fractie is geweest over de hoogte van de vergoedingen. Fractie GroenLinks weet nog niet hoeveel het van het bedrag zal gebruiken.

Aan AT5 gaf vertrekkend CDA-raadslid Lex van Drooge aan dat een afscheid best iets mag kosten. Collega Henk Grifhorst van de PvdA vindt het te vergoeden bedrag veel te hoog.

De partij Trots, die één vertrekkend raadslid heeft, liet Elsevier.nl weten het beschikbare budget erg hoog te vinden en niet volledig te willen besteden. In plaats van een afscheidsfeest zal de partij een etentje hebben en ongeveer 250 euro van het budget opmaken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.