politiek

Buma: CDA wil meepraten over begroting voor 2015

Door Anna Vossers - 01 maart 2014

Het CDA wil betrokken worden bij het overleg over de begroting voor volgend jaar. De partij vindt onder meer dat de inkomstenbelasting omlaag moet.

Dat zei CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zaterdag bij BNR Radio. Wat de harde voorwaarden van het CDA aan het kabinet zijn, wilde hij niet zeggen.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft eerder vandaag al gezegd dat een verlaging van de inkomstenbelasting er voorlopig niet inzit. Hij wil eerst ‘orde op zaken stellen’.

Lastenverlichting

‘Er moet een begroting komen met lastenverlichting, niet -verzwaring,’ zei hij wel. Net als D66-leider Alexander Pechtold vandaag in De Telegraaf, gaf Buma aan dat hij graag zou zien dat de inkomstenbelasting wordt verlaagd.

‘De belasting op arbeid verlagen en de belasting op goederen verhogen, dat doen wel meer landen, om de werkgelegenheid te bevorderen. Dat zou Nederland ook kunnen doen,’ was zijn suggestie.

Niet tegen elke prijs

Buma gaf aan dat hij er niet op uit is het kabinet te laten vallen, maar ook niet zomaar zijn steun zal geven. Hij wil niet tot elke prijs meedoen aan een nieuw begrotingsakkoord, maar ‘alleen maar als ik erin geloof’.

Het CDA stapte vorig jaar uit het begrotingsoverleg uit onvrede met de koers van het kabinet. Uiteindelijk sloot het kabinet een akkoord met D66, ChristenUnie en SGP.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.