politiek

Burgemeester doet aangifte van stemmen ronselen in Heusden

Door Servaas van der Laan - 12 maart 2014

Burgemeester Jan Hamming (PvdA) van de Brabantse gemeente Heusden gaat aangifte doen bij de politie van stemmen ronselen in zijn gemeente. De PvdA’er zou diverse signalen van burgers hebben gekregen die duiden op mogelijke stemfraude.

‘Er worden stemmen geronseld. Over wie of welke partij dat doet, doen we geen uitspraken,’ zei een woordvoerder van de gemeente woensdag.

Oproep

De burgemeester heeft deelnemende politieke partijen geïnformeerd en opgeroepen zich hier niet schuldig aan te maken. Tijdens de verkiezingen wordt extra scherp gecontroleerd op ronselpraktijken.

‘Gemeenteraadsverkiezingen maken een essentieel onderdeel uit van het democratisch proces in ons land. Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor een eerlijk verloop van dit democratisch proces. Om die reden heb ik deze stappen ondernomen en doe ik deze oproep,’ laat  Hamming, die vicevoorzitter van de PvdA en wethouder in Tilburg was, in een verklaring weten.

Soest

De ronselpraktijken in Heusden worden bekendgemaakt kort nadat de PvdA-fractievoorzitter van Soest, Osman Suna, tegen de lamp is gelopen tijdens het ronselen van stemmen onder allochtonen.

Suna werd door PowNews op heterdaad betrapt terwijl hij in een moskee een oproep deed om ongebruikte stembiljetten bij de PvdA in te leveren. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.