politiek

Burgemeester Roermond dreigt ronselaars met aangifte

Door Tom Reijner - 13 maart 2014

Burgemeester van Roermond Peter Cammaert (CDA) zegt berichten te hebben gekregen dat politieke partijen kiesgerechtigden actief benaderen om hun stempas over te dragen. Als hij opnieuw hoort van ronselpraktijken dreigt de burgemeester aangifte te doen bij de politie.

Een verzoek om per volmacht te stemmen moet van de kiezer zelf uitgaan, schrijft Cammaert in een brief aan gemeenteraad in de Limburgse stad. Het individueel benaderen van de kiezer om zijn volmacht te bemachtigen, is ronselen. Dat is verboden.

Heksenjacht

Wat die ronselpraktijken precies inhouden en welke partijen erbij zijn betrokken, schreef hij niet. ‘Mensen vertellen dingen op straat, ik weet niet van welke partij ze zijn. Cammaert heeft naar eigen zeggen nog geen concrete aanwijzingen dat iemand in overtreding is. Maar ik hoor van alles ruisen. Ik ga geen heksenjacht houden. Maar zodra ik iemand tegenkom die ronselt, doe ik aangifte.’

De Roermondse burgemeester zegt vooral te willen waarschuwen. ‘Mij bereiken veel vragen over wat wel en niet mag. Ik heb duidelijkheid willen scheppen. Je mag geen mensen benaderen, en hen niet aanspreken om een volmacht.’

Moskee

De afgelopen dagen kwamen zeker twee gevallen van mogelijke stemfraude aan het licht in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgende week.

De burgemeester van de Brabantse gemeente Heusden, Jan Hamming (PvdA), gaf woensdag aan dat hij aangifte doet van het ronselen van stemmen in zijn gemeente. Om welke partijen en personen het gaat, wilde hij niet bekendmaken. Tijdens de verkiezingen wordt in elk geval extra scherp gecontroleerd op deze strafbare daden.

In Soest probeerde het intussen opgestapte PvdA-lijsttrekker Osman Suma een menigte in een moskee over te halen om stembiljetten bij familieleden te verzamelen. Die dienden vervolgens te worden ingeleverd bij zijn partij.

PvdA-leider Diederik Samsom reageerde resoluut: het sjoemelende raadslid kan een politieke toekomst bij de sociaal-democraten wel vergeten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.