politiek

Burgemeester Van Aartsen: Wilders is moreel kompas kwijt

Door Servaas van der Laan - 21 maart 2014

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) is erg geraakt door wat PVV-leider Geert Wilders in zijn stad heeft gedaan. Volgens de burgemeester is Wilders zijn ‘moreel kompas’ kwijt.

‘De uitspraken van Wilders hebben heel veel met me gedaan. Zo ga je niet met elkaar om,’ zei Van Aartsen vrijdagavond in een programma van Omroep West.

Rechtsstaat

‘Als burgemeester sta ik voor de beginselen van de democratie en de rechtsstaat, ook in deze stad. Datgene wat hij deze week zei in Den Haag, staat haaks op de beginselen van democratie en de rechtsstaat waar een burgemeester in een stad voor moet staan,’ zei Van Aartsen.

Volgens de burgemeester is de actie van Wilders niet meer uit te leggen. ‘Wat moet je nou zeggen tegen een Marokkaans-Nederlandse jongere die hartstikke zijn best doet en iets van zijn leven wil maken?’

Lichtzinnig

Van Aartsen vindt dat er veel te lichtzinnig met Wilders wordt omgesprongen. ‘Ik ken Wilders goed. Ik heb hem destijds als fractievoorzitter van de VVD de partij uitgewerkt. Daar had ik hele goede redenen voor. Ik hoop dat er een verandering komt in die lichtzinnigheid.’

Eerder nam het voltallige kabinet afstand van de woorden van Wilders. Twee PVV-Kamerleden verlieten de partij. Bij het Openbaar Ministerie stromen de aangiftes binnen, de politie heeft er zelfs een standaard formulier voor klaarliggen. De PVV-leider hangt vervolging voor racisme en aanzetten tot haat boven het hoofd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.