politiek

CDA wil opheldering over Turkse oorlogsplannen Syrië

Door Tom Reijner - 27 maart 2014

De christendemocraten maken zich ernstig zorgen over de situatie in Turkije. Die ongerustheid gaat met name over vermoedelijk gelekte opnames waaruit zou blijken dat de Turkse topfunctionarissen plannen zouden hebben om oorlog tegen Syrië te voeren.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft om meer duidelijkheid gevraagd bij minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

Uitgelekt

De Turkse autoriteiten hebben donderdag de videowebsite YouTube geblokkeerd. De directe aanleiding is een vermoedelijk uitgelekte opname waarop Turkse topfunctionarissen een mogelijke militaire actie in buurland Syrië bespreken.

Uit deze ‘opnames’ blijkt dat onder meer de minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu, het hoofd van de inlichtingendienst en een topgeneraal plannen beramen voor een aanval op eigen Turkse doelen, die zij zouden toeschrijven aan Al-Qa’ida in Syrië, om het buurland binnen te vallen.

De oorlog zou om ‘electorale redenen’ goed uitkomen: premier Recep Tayyip Erdogan ligt al tijden onder vuur om allerlei schandalen.

NAVO

Het CDA is geschrokken van deze vermeende oorlogsplannen en wil daarom opheldering. Omtzigt wijst op het feit dat Turkije een NAVO-bondgenoot is. Nederland heeft Patriots, luchtafweergeschut, aan de grens met Turkije en Syrië staan. Bovendien, zegt het CDA-Kamerlid, kan een ‘uitlokking van oorlog met Syrië door Turkije (…) de NAVO in een “artikel 5-situatie” doen belanden.’

Dat betekent dat Turkije, als het ten minste wordt aangevallen vanuit het Arabische land, militaire steun moet krijgen van bondgenoten. Want het principe is: een aanval op één is een aanval op allen.

Lees de uitgeschreven tekst van de vermoedelijke opname hier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.