politiek

D66 en CDA vinden oordeel OM in zaak-Deurne te voorbarig

Door Shari Deira - 30 maart 2014

D66 en het CDA vinden dat het Openbaar Ministerie (OM) te snel oordeelt over de dood van de twee overvallers in Deurne. CDA-Kamerlid Peter Oskam vindt het een ‘risicovolle operatie’ dat het OM nu al oordeelt dat dit ‘geen zaak’ wordt.

De partijen laten dat zondag weten aan de NOS en RTL Nieuws. D66-Kamerlid Magda Berendsen vindt dat het OM wel ‘erg snel’ was met het oordeel.

Noodweer

Hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen zei zaterdag dat het echtpaar van juwelierszaak Goldies wel is aangemerkt als verdachte, maar niet zo wordt behandeld. Ook zei hij dat erop lijkt dat er uit noodweer is gehandeld. Wie er heeft geschoten, is nog niet bekendgemaakt.

Volgens Berendsen is er een uitgebreider onderzoek en een proces verbaal nodig om te concluderen of er sprake was van zelfverdediging. Ze verwacht van het OM een nadere verklaring.

‘Nu is bijna per ommegaande geconcludeerd dat er sprake was van noodweer. Terwijl zorgvuldig onderzoek in het belang is van iedereen.’ Ze snapt wel dat de vrouw, van wie wordt gedacht dat ze heeft geschoten, niet in hechtenis is genomen.

Begrip

SP en GroenLinks vinden dat Kamerleden zich niet met deze zaak moeten bemoeien. ‘Het is aan het OM hierover te oordelen,’ zegt SP-Kamerlid Jan de Wit.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff laat aan RTL Nieuws weten wel begrip te hebben voor het OM. Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) wil niet op de zaak reageren terwijl het onderzoek nog loopt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.