politiek

D66 oppermachtig in grote steden, PvdA hard onderuit

Door Servaas van der Laan - 19 maart 2014

D66, SP, ChristenUnie/SGP zijn samen met de lokale partijen de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Grote verliezers zijn PvdA en VVD.

D66 is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen 2014.

Rode bolwerken

De partij stoot PvdA van de troon in rode bolwerken Amsterdam en Groningen, verslaat de PVV in Den Haag en zet GroenLinks aan de kant in Utrecht. Winst is er ook in Tilburg, Leiden, Haarlem en Enschede.

Rotterdam is de enige grote stad die niet door D66 wordt gewonnen. Daar is Leefbaar Rotterdam de grootste.

Lokale partijen

Over het geheel genomen zijn de lokale partijen gezamenlijk de grootste van Nederland. Zij bemachtigden bijna 30 procent van de stemmen.

CDA de grootste

Van de landelijke partijen is het CDA de grootste partij met 14,6 procent. De VVD volgt op de tweede plaats met 12,0 procent. D66 is de derde partij met 11,8 procent, maar vanwege de winst in de grote steden wordt deze partij als grote winnaar beschouwd.

De PvdA is met 10,2 procent de vierde landelijke partij. De percentages bij VVD en PvdA bleven in de loop van de avond stabiel. De PvdA is de grootste verliezer en raakt bijna 5 procent van de stemmen kwijt.

Samsom en Rutte

Partijleider van de PvdA Diederik Samsom heeft in een toespraak de nederlaag toegegeven. Ook premier Mark Rutte (VVD) sprak nietig over zijn partij. Hij feliciteerde, net als Samsom, de andere partijen als D66 die het ‘erg goed hebben gedaan’.

De opkomst lijkt in de eerste prognose met 53 procent mee te vallen. Gevreesd werd dat de opkomst onder de 50 procent zou uitkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.