politiek

Debat over ‘witwasactie’ Fred Teeven loopt met sisser af

Door Anna Vossers - 13 maart 2014

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Justitie) komt weg met de deal die hij in zijn eerdere functie als officier van justitie met crimineel Cees Helman sloot. De coalitiepartijen PvdA en VVD gaan ervan uit dat hij destijds volgens de regels handelde. Oppositiepartijen willen nog steeds antwoord op hun vragen.

De geheime deal van Teeven en Helman, waarover de Belastingdienst niet op de hoogte was, leidde tot ophef nadat Nieuwsuur in een uitzending suggereerde dat Teeven destijds hielp crimineel geld wit te wassen.

Door de deal betaalde de veroordeelde crimineel Helman in elk geval 750.000 gulden boete aan de Staat, maar kon hij enkele miljoenen euro’s van zijn Luxemburgse bankrekening overmaken naar een Nederlandse rekening. Volgens eerdere berichten ging het om 5 tot 6 miljoen gulden, maar Opstelten zegt dat dat 2 miljoen gulden is geweest.

OM wist van deal

Naar nu blijkt was het college van procureurs-generaal, de leiding van het Openbaar Ministerie (OM) wel degelijk op de hoogte van de deal. Volgens minister Ivo Opstelten (VVD, Justitie) werd de deal gesloten omdat de uitkomst van een eventuele rechtszaak toch onzeker zou zijn. Hij zegt ook dat niet bewezen was dat het geld van Helman crimineel geld was.

Volgens Opstelten was het OM in 2000 niet wettelijke verplicht om de Belastingdienst actief te informeren over de deal. Het college van procureurs-generaal mocht afwijken van de een richtlijn die het inlichten van de fiscus aanraadde.

Geheime bewijsstukken

De Tweede Kamer moet de minister maar geloven op zijn blauwe ogen, klaagde onder anderen D66’er Magda Berndsen. Opstelten gaat niet alle informatie met de Kamer delen, omdat cruciale stukken geheim zijn.

Dinsdag stemt het parlement over onder meer een motie om toch meer antwoorden te krijgen. De meeste oppositiepartijen eisen daarin meer informatie over de precieze voorwaarden waaronder de deal werd gesloten. Het blijft bijvoorbeeld onduidelijk of Helman iets heeft moeten doen in ruil voor de deal.

PvdA, VVD, SGP en de eenmansfractie van Louis Bontes vinden dat de kous met dit debat al af is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.