politiek

Dijsselbloem: op honderden miljoenen uit Oekraïne beslag gelegd

Door Shari Deira - 06 maart 2014

Justitie in Nederland heeft op ‘honderden miljoenen’ aan verdachte Oekraïense tegoeden beslag gelegd. Het gaat om geld dat is gelinkt aan bv’s van mensen die op de EU-lijst met achttien Oekraïners staan die miljarden uit de Oekraïense staatskas zouden hebben verduisterd.

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) zei dat donderdag bij VARA-programma Pauw & Witteman.

Corruptie

Dijsselbloem wilde niet zeggen of er ook tegoeden bij zijn van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj of diens zoon Alexander, die twee vennootschappen in Nederland heeft. De ministers sluit niet uit dat er nog meer tegoeden worden bevroren.

Woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer zei Dijsselbloem dat hij zou laten onderzoeken of de in Nederland geparkeerde miljoenen via corruptie of andere illegale praktijken zijn verkregen.

Als dat vermoeden bestaat, zou hij beslag laten leggen op de tegoeden. De Europese Unie maakte heeft donderdag namen bekendgemaakt van achttien Oekraïners die Oekraïense staatsfondsen hebben verduisterd.

Referendum

Intussen heeft Joelia Timosjenko Europa gewaarschuwd voor Rusland. De Oekraïense politica beschuldigt Moskou van het voeren van een imperialistische politiek. ‘Het gaat hier niet alleen om de Krim of Oekraïne,’ zei oud-premier Timosjenko.

‘Als we Rusland toestaan om onder bedreigingen op 16 maart een referendum te houden over de annexatie van de Krim, dan verliezen we Oekraïne en stabiliteit in de hele wereld. We spreken over oorlog of vrede.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.