politiek

Eerste en Tweede Kamerfractie PVV steunen Wilders

Door Anna Vossers - 25 maart 2014

De senaatsfractie van de PVV staat nog steeds achter Geert Wilders. Ook uit de Tweede Kamerfractie van de partij is na een overleg met de fractievoorzitter niemand opgestapt.

Wilders heeft er vertrouwen in dat de PVV de crisis van de afgelopen dagen te boven komt, zei hij dinsdagmiddag: ‘We gaan hier sterker uitkomen.’ Met Lilian Helder is Wilders nog in gesprek, maar beiden laten zij weten dat zij goede hoop hebben er samen uit te komen.

Eerste Kamer

Ook de PVV-senatoren hebben de Marokkanen-uitlatingen van Wilders besproken. In deze vergadering werd duidelijk dat geen van hen wil zich distantiëren van de uitspraken. Dat zegt fractievoorzitter Marcel de Graaff bij radiozender BNR. De Graaff stopt als senator, maar dat is omdat hij lijsttrekker voor de Europese verkiezingen wordt.

De Graaff wil niet zeggen wat er precies is besproken, maar benadrukt dat hij geen ‘wanklank’ heeft gehoord: ‘Wij kunnen wel zeggen dat wij als fractie als één man achter het partijprogramma staan waar deze uitspraak een voortvloeisel van is.’

Over de stijl van Wilders wil de Graaff alleen zeggen dat ‘de manier waarop Geert Wilders de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft gedaan, volledig bij hem ligt’.

Opgestapte PVV’ers

In de PVV is het onrustig sinds voorman Geert Wilders vorige week woensdag een speech hield waarbij zijn achterban scandeerde ‘minder, minder, minder’ Marokkanen in Den Haag en Nederland te willen. De toespraak kwam hem op veel kritiek te staan.

Verschillende Kamerleden, Statenleden, europarlementariërs en raadsleden verlieten de partij. Honderden mensen deden aangifte van discriminatie en haat zaaien.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.