politiek

Geen excuses Wilders, OM telt aangiften

Door Anna Vossers - 20 maart 2014

PVV-voorman Geert Wilders is niet van plan zijn excuses aan te bieden of zijn woorden van woensdagnacht terug te nemen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de eerste aangiften tegen hem binnen.

Meerdere mensen hebben donderdag aangifte gedaan vanwege Wilders’ verkiezingstoespraak, waarin hij zijn aanhangers vroeg of zij minder of meer Marokkanen in Den Haag en Nederland wilden. De zaal scandeerde ‘minder, minder, minder’, waarop Wilders zei ‘dan gaan we dat regelen’.

Zelf vindt hij dat hij niets nieuws doet, en dat hij alleen herhaalt wat al jaren in het PVV-programma staat, namelijk dat er minder migranten uit islamitische landen naar Nederland moeten komen en dat Marokkaanse criminelen moeten worden uitgezet.

Aangifte

De actie leidde tot veel woede onder Nederlandse Marokkanen. Voorzitter Aissa Zanzen van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) riep ‘iedereen die zich gekwetst voelt’ oproept om aangifte te doen. Hij kreeg veel bijval. De Facebookpagina ‘Ik doe aangifte tegen Wilders’ heeft in enkele uren meer dan 37.000 fans gekregen en het aantal likes stijgt razendsnel.

De hoofdredactie van RTL Nieuws nam op de website rtl.nl openlijk afstand van Wilders in het artikel Geert, ga je schamen. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein schrijft dat zijn programma nooit stelling wil nemen, maar dat de actie zo lelijk is, dat het programma voor het eerst in 25 jaar openlijk een uitspraak van een politicus veroordeelt.

Buitenlandse media

Ook in de buitenlandse pers bleef de Marokkanentoespraak niet onopgemerkt. Het Duitse persbureau DPA heeft de toespraak en het optreden van PVV-leider Geert Wilders woensdagavond in Den Haag vergeleken met de retoriek van nazi Joseph Goebbels.

Buitenlandse media als The Washington Post, Reuters, Fox News en Al-Jazeera berichtten eveneens over de toespraak van Wilders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.