politiek

Geert Wilders doet aangifte van nieuw moordfilmpje

Door Anna Vossers - 26 maart 2014

PVV-voorman Geert Wilders doet aangifte vanwege een moorddadig filmpje dat woensdag op videodienst YouTube is verschenen. In de video is een bloedig gevecht te zien tussen Wilders en iemand die Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf moet voorstellen.

Het personage dat Van der Graaf moet voorstellen, steekt een mes in het lichaam van Wilders, en haalt dat er hevig bebloed weer uit. Intussen komt de tekst ‘men laat van de G. vrij, verkeerde keuze’ in beeld.

Wilders noemt het ‘zieke geesten die zoiets maken’. Hij doet aangifte vanwege de combinatie van beeld en tekst in de video van gebruiker ‘openomroep’. Het is de tweede keer in korte tijd dat er een moorddadige video over Wilders op YouTube verschijnt.

Vrijlating

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie (VVD) maakte woensdag bekend dat Volkert van der Graaf, die twaalf jaar geleden LPF-voorman Pim Fortuyn vermoordde, op 2 mei voorwaardelijk vrijkomt. Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat en Van der Graaf heeft geen psychische stoornis. Bovendien zijn de verloven van Van der Graaf tot nu toe zonder problemen verlopen.

De meeste Tweede Kamerleden erkennen dat het nou eenmaal de Nederlandse regels zijn dat veroordeelden bij goed gedrag vrijkomen, als zij tweederde van de straf hebben uitgezeten. De PVV is tegenstander van de vrijlating.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.