politiek

Gemeenteraadsfractie PVV Almere distantieert zich van Wilders

Door Servaas van der Laan - 21 maart 2014

Acht van de negen gemeenteraadsleden van de PVV in Almere nemen afstand van de woorden van Wilders. Zij zullen de gevolgen hiervan ‘accepteren’.

Donderdagochtend vierden ze nog met Wilders de overwinning in Almere, anderhalve dag later keren ze hun leider de rug toe.

Stap te ver

De uitlatingen van hun leider over Marokkanen gaan de acht raadsleden te ver. De acht sluiten zich aan bij de vier leden van de Provinciale Staten Flevoland die vrijdag ook uit de PVV stapten.

De dissidenten zeggen dat ze ‘achter het PVV-partijprogramma staan’, maar dat het standpunt van Wilders ‘niet het onze’ is. Ze ‘nemen afstand van de handelwijze’ van Wilders en zeggen dat ze de gevolgen daarvan ‘accepteren’.

Leegloop

Daarmee lijkt er een massale leegloop te zijn binnen de PVV. Ook PVV-delegatieleider in Europa, Laurence Stassen, verlaat per direct de PVV, zo liet zij vrijdag in een verklaring weten. Zij zal als eenmansfractie in Europa verder gaan.

Eerder op de dag keerde Joram van Klaveren Wilders de rug toe in de Tweede Kamer. Hij volgde daarmee collega Roland van Vliet die donderdag al de partij verliet.

Geraakt

Vrijdag nam het voltallige kabinet afstand van de woorden van Wilders. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen zei ‘hard geraakt’ te zijn door de woorden van Wilders.

Medestanders van Wilders zijn in de minderheid. PVV-senator Ronald Sørensen zei ‘voor 100 procent’ achter Wilders te staan. Ook de Vlaamse politicus Filip Dewinter steunt Wilders.

Volgens Toon van Dijk stappen de fractieleden in Almere en Flevoland niet op, maar distantiëren zij zich alleen van Wilders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.