politiek

Gesprek tussen Slob en Zijlstra over illegalen levert niets op

Door Shari Deira - 03 maart 2014

ChristenUnie-leider Arie Slob en VVD’er Halbe Zijlstra zijn niet nader tot elkaar gekomen na een gesprek over de strafbaarstelling van illegaliteit. Van Slob moet het wetsvoorstel ‘in de vrieskist’ of helemaal onderaan de stapel van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel).

Slob zei dat na afloop van het gesprek met Zijlstra. Zijn VVD-collega gaat er van uit dat de ChristenUnie de gemaakte afspraken nakomt.

Zomer

Slob zei vorige week dat de ChristenUnie niet langer zal samenwerken met het kabinet, als Teeven het wetsvoorstel indient dat illegaal verblijf in Nederland strafbaar moet maken.

Volgende week gaat Slob nog wel praten met minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) over de begroting van 2015. Hij wil blijven praten met het kabinet zolang het wetsvoorstel niet is ingediend. Teeven gaf eerder aan dat het voorstel mogelijk nog voor de zomer naar de Tweede Kamer gaat.

Gevolgen

‘Ik wil het gewoon niet zien,’ zei Slob over het voorstel, na zijn gesprek met Zijlstra. ‘Als het kabinet doorgaat met dit plan, weet dan wel wat de gevolgen zijn voor de samenwerking met de ChristenUnie.’

ChristenUnie heeft de afgelopen periode samen met D66 en SGP onderhandeld met het kabinet. In ruil voor steun in de Eerste Kamer, mochten de partijen mee-onderhandelen over diverse hervormingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.