politiek

Halbe Zijlstra: over strafbaarstelling illegaliteit valt te praten

Door Shari Deira - 11 maart 2014

Als de PvdA de strafbaarstelling van illegaliteit wil aanpassen, dan valt daar met de VVD over te praten. ‘Maar dat is niet gratis. Wij doen niet aan cadeautjes.’

Dat zegt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra dinsdag in een interview met nu.nl. Hij lijkt daarmee coalitiepartner PvdA tegemoet te komen. Binnen de partij is strafbaarstelling van illegaliteit een heikel punt.

Kinderpardon

De strafbaarstelling van illegaliteit is al afgesproken in het Regeerakkoord van VVD en PvdA. De PvdA kreeg ‘in ruil’ hiervoor het kinderpardon, iets waar de VVD tegen was.

Niet alleen de PvdA vindt dat er geen straf moet komen op illegaal verblijf in Nederland. Ook ChristenUnie-leider Arie Slob is tegen. De ChristenUnie heeft de afgelopen periode diverse akkoorden gesloten met het kabinet, en VVD en PvdA geholpen aan een meerderheid in de Eerste Kamer.

Wetsvoorstel

Slob heeft gezegd dat hij niet meer met het kabinet zal samenwerken, als de strafbaarstelling van illegaliteit wordt doorgezet. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) liet eerder weten dat hij het wetsvoorstel voor de zomer naar de Tweede Kamer zal sturen.

Het dreigement van Slob geldt overigens alleen voor toekomstige akkoorden. De akkoorden die al zijn gesloten, blijven staan, zei Slob maandag in het EO-radioprogramma Dit is de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.