politiek

Historische verkiezingsnederlaag PvdA in Amsterdam

Door Servaas van der Laan - 19 maart 2014

De PvdA lijdt woensdagavond een historische verkiezingsnederlaag in Amsterdam. Na honderd jaar alleenheerschappij van de PvdA, lijkt nu D66 met grote afstand de grootste partij in de hoofdstad te worden.

D66 maken een enorme slag in Amsterdam en gaan van 7 naar 15 zetels.

De PvdA verliest vijf zetels en houdt er nog 10 over. Daarmee is D66 anderhalf keer zo groot. In de peilingen gingen de twee ken-aan-nek, dat de PvdA het rode bolwerk Amsterdam met zo’n groot verschil verloren moest geven, had niemand verwacht.

Verdubbelaar

Ook de VVD levert in van 8 naar 6, net als GroenLinks dat 1 zetel moet inleveren. Ook de SP wint flink en verdubbelt het aantal zetels. De socialisten komen uit op 6 zetels.

De opkomst in Amsterdam was 42,1 procent en lag daarmee ruim onder het verwachte landelijk gemiddelde van 53 procent en ook 10 procentpunten lager dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010.

Historisch laag

De sociaal-democraten zijn al zo’n 65 jaar de grootste partij in de hoofdstad, maar stonden in de peilingen op verlies. Het feit dat de relatief onervaren lijsttrekker Pieter Hilhorst meerdere malen als wethouder van financiën onder vuur lag, hielp ook niet echt mee.

‘De PvdA heeft vanavond verloren,’ zei Samsom in een toespraak. Hij feliciteerde daarvoor de winnaars D66, SP, SGP en ChristenUnie en de lokale partijen.

Prominenten

Landelijke partijprominenten reisden dan ook de afgelopen dagen naar Amsterdam te proberen de schade te beperken.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen moest de PvdA ook al flink inleveren, van 20 naar 15 zetels, maar bleef ze nog wel de grootste partij. D66 kwam toen als grote winnaar uit de bus, met in totaal 7 van de 45 plekken in de gemeenteraad. Nu lijkt de partij af te stevenen op het dubbele

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.