politiek

Kabinet legt topsalarissen in publieke sector aan banden

Door Shari Deira - 07 maart 2014

Topambtenaren in de (semi)publieke sector mogen vanaf 2015 niet meer verdienen dan een ministerssalaris. Het wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) hiertoe wordt ter advies naar de Raad van State gestuurd.

Plasterk heeft dat vrijdag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. Het advies van de Raad van State wordt openbaar als het voorstel naar de Tweede Kamer gaat.

Salaris

Vanaf 1 januari wordt het maximumsalaris in (semi)publieke sector 144.108 euro. Plus onkosten en pensioenbijdrage komt dat neer op 177.410 euro. Volgens Plasterk is dat nog steeds een ‘knap en fatsoenlijk’ salaris.

Veel gehoorde kritiek op het aan banden leggen van topsalarissen in de publieke sector, is dat goede bestuurders hun baan bij de overheid zouden verruilen voor een baan in het bedrijfsleven. Plasterk is daar niet bang voor.

‘Er zal eens een enkeling naar Wall Street vertrekken. Wie wil moet dat doen,’ zegt de minister.

Overgangsregeling

Het maximum geldt alleen voor nieuwe bestuurders. Voor bestuurders die nu meer verdienen dan een minister, is een overgangsregeling van vier jaar. In die periode gaan zij stap voor stap terug naar het nieuwe maximum.

Het kabinet wil eerst deze wet doorvoeren, en met een nieuwe wet ervoor zorgen dat de groep die onder het nieuwe maximum valt, groter wordt. Niet alleen bestuurders, maar ook alle functionarissen zouden aan de nieuwe regels moeten voldoen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.