politiek

‘Kabinet moet uitkeringenverdrag met Marokko opzeggen’

Door Servaas van der Laan - 11 maart 2014

Het verdrag met Marokko over de ontvangst van Nederlandse uitkeringen door teruggekeerde Marokkanen moet per direct worden opgezegd. De VVD is het koppige gedrag van Marokko zat.

Dat zegt VVD-Kamerlid Anoushka Schut dinsdagavond in EenVandaag.

Opzeggen enige optie

‘Drie jaar lang zijn we nu al aan het onderhandelen met Marokko, om dat Verdrag aan te passen, om de uitkeringen te kunnen verlagen, maar dat wil Marokko helemaal niet. Dan zit er maar één ding op, en dat is het verdrag per direct opzeggen,’ zegt Schut.

Naar Marokko teruggekeerde emigranten ontvangen nu nog uitkeringen als kinderbijslag, kindgebonden budget en nabestaandenuitkering in hun moederland naar Nederlands welvaartsniveau.

Disrespect

Het kabinet wil die uitkeringen met 40 procent verlagen zodat ze beter passen bij het welvaartsniveau in Marokko. Dit lukt alleen niet, omdat het Sociale Zekerheidsverdrag dat Nederland in 1972 met Marokko sloot, geen ruimte geeft aan het terugbrengen van de uitkeringen.

‘Hoe lang moeten we nog naar het pijpen van Marokko dansen,’ vraagt Schut zich af. Het Kamerlid spreekt van ‘disrespect’ van Marokko naar de Nederlandse overheid.

Laatste redmiddel

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) hoopt er nog altijd via diplomatieke weg met de Marokkanen uit te komen.

Het opzeggen van het verdrag is voor hem het laatste redmiddel. Volgende week donderdag stemt de Tweede Kamer over het voorstel om het Sociale Zekerheidsverdrag op te zeggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.