politiek

Kamerleden leggen zich neer bij vrijlating Van der Graaf

Door Servaas van der Laan - 26 maart 2014

De fracties in de Tweede Kamer reageren gemengd op de vervroegde vrijlating van moordenaar Volkert van der Graaf. Maar de politici zijn het er over eens dat ‘dit nu eenmaal de regels zijn’.

‘De veiligheid van de samenleving staat voorop. Om die reden moet het recidiverisico laag zijn. Er is gevraagd naar gedegen onderzoek naar het recidivegevaar bij Van der G. Uitkomst van dit onderzoek is dat de kans op herhaling door deskundigen als laag wordt ingeschat,’ zegt VVD-Kamerlid Ard van der Steur over de vrijlating van Van der Graaf.

Zo is de wet

De VVD wil af van het automatisme van voorwaardelijke invrijheidstelling na uitzitten van tweederde van de straf. ‘Maar dat is vooralsnog hoe de wet in elkaar zit.’ De VVD zal erop toezien dat de voorwaarden van Van der Graaf streng zullen worden nageleefd. De PvdA uit zich in vergelijkbare bewoordingen en legt zich bij de vrijlating neer.

De SP zegt het ‘eens’ te zijn met het besluit omdat ‘er is deugdelijk onderzoek is verricht naar de risico’s en er geen sprake is van psychische stoornis en ook geen risico van recidive.’

Thijs Römer

PVV-leider Geert Wilders twitterde: ‘Thijs Römer wordt op zijn wenken bediend’. De tweet was een verwijzing naar het bericht dat de acteur vorige week op Twitter zette naar aanleiding van de uitspraken over Marokkanen van Wilders. ‘Volkert, waar ben je als je land je nodig heeft,’ twittterde de acteur.

Marten, de broer van Pim Fortuyn, zegt ‘niet echt verrast’ te zijn door de vervroegde vrijlating. ‘Na een gesprek met het Openbaar Ministerie werd mij al duidelijk dat de kans groot was dat hij vrij zou komen.’

Fortuyn weet dat Van der Graaf geen contact met hem mag hebben. Toch wil hij graag een keer met hem praten. ‘Ik wil heel graag weten waarom hij mijn broer heeft vermoord, in een oprecht en eerlijk gesprek. Tot op de dag van vandaag weet ik dat niet.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.