politiek

Leefbaar Rotterdam deelt ‘mokerslag’ uit aan PvdA

Door Servaas van der Laan - 19 maart 2014

Het lijkt een dramatische verkiezingsavond te worden voor de PvdA. Leefbaar Rotterdam deelt een ‘mokerslag’ uit aan de sociaaldemocraten en lijkt met afstand de grootste partij te worden.

Na het tellen van 23 procent van de stemmen lijkt Leefbaar uit te komen op 15 zetels. De PvdA wordt weggevaagd en houdt als het mee zit nog  8 van de huidige 14 zetels over.

Enorme dreun

‘Dit is een enorme dreun voor de PvdA’, zei raadslid Peter van Heemst. ‘Dit geeft een gevoel van ontreddering’, zei hij tegen de NOS.

Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam sprak van een ‘mokerslag’ voor de Rotterdamse politiek. ‘Dit is zo’n groot mandaat dat we krijgen, het geeft ons de sleutels van de stad in handen.’

Moslimpartij

De SP lijkt 11 procent van de stemmen te krijgen. D66 volgt met 10 procent. Het CDA krijgt voorlopig 6 procent en GroenLinks 4 procent.

D66 en de SP zouden uitkomen op vijf zetels. De VVD en het CDA staan na de eerste tellingen op drie, GroenLinks op twee en de ChristenUnie en de PvdD op één . De moslimpartij Nida behaalt 5 procent van de stemmen, waardoor de nieuwkomer met 2 zetels in de raad zou komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.