politiek

Lid stembureau stopt na retweeten stemadvies VVD

Door Servaas van der Laan - 19 maart 2014

Het geven van stemadvies als lid van een stembureau mag niet in Nederland. Dat weet lijsttrekker Amarins Geveke van de VVD op Terschelling nu ook.

Wie de hele dag op een stembureau moet zijn, kijkt af en toe even op de smartphone om kijken wat er in de rest van de wereld gebeurt. Zo keek Amarins Geveke, VVD-lijsttrekker én lid van een stembureau op Terschelling, even op haar Twitteraccount.

Dat ben ik!

Toen ze daar in een tweet van VVD-Kamerlid Aukje de Vries de oproep om op lokale VVD’ers te stemmen zag staan, drukte ze enthousiast op de retweet-knop. ‘Een lokale VVD’er, dat ben ik!’ moet Geveke hebben gedacht.

Maar een stemadvies van leden van stembureaus wordt niet gewaardeerd. Het is zelfs verboden in Nederland. Op het gemeentehuis kwamen er dan ook klachten binnen over het stembureaulid.

Schuldbewust

De schuldbewuste VVD-lijsttrekker pakte vervolgens direct haar spullen. ‘Wat gênant. Dit had ik dus nooit moeten doen. Retweeten als je stembureaulid bent. Van geen kwaad bewust. Excuus. Geen lid meer,’ twitterde ze vervolgens.

Eenmaal thuis zag Geveke de voordelen van haar blunder wel in. ‘Ik heb de kinderen bij de oppas weggehaald en drink nu bij de buurvrouw een bakje thee.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.