politiek

Man in niqaab probeerde in meerdere stembureaus te stemmen

Door Anna Vossers - 20 maart 2014

De man die woensdag in een niqaab probeerde te stemmen met de stempas van een vrouw, heeft meerdere pogingen gewaagd. Zowel in Amsterdam-West als in Amsterdam-Zuid is hij naar stemlokalen gegaan.

Dat zegt een woordvoerder van het bureau verkiezingen.

Weggelopen

De man kwam rond half twaalf een stembureau in de wijk Bos en Lommer in Amsterdam-West binnen in een niqaab, een soort boerka die alleen de ogen, wenkbrauwen en een stukje neus laat zien.

Een medewerker van het stemlokaal kreeg argwaan, en beval de man in een aparte ruimte zijn gezicht te laten zien, wat hij weigerde. De man sprak geen Engels of Nederlands en liep weg.

Proces-verbaal

In totaal gebeurde dit drie of vier keer. In dit soort gevallen moet de voorzitter van het stembureau een proces-verbaal opmaken. Omdat hij nergens zijn stempas heeft ingeleverd, heeft de gemeente Amsterdam geen idee wie de man is.

Eerder zei een stembureaumedewerker in het Parool er rekening mee te houden dat de man een activist of journalist was die iets wilde uithalen. Hij had een tas bij zich, waar een camera in zou kunnen zitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.