politiek

Man probeert in niqaab te stemmen met stempas vrouw

Door Anna Vossers - 19 maart 2014

In de Amsterdamse wijk Bos en Lommer heeft een man geprobeerd te stemmen met het paspoort en de stempas van een jonge vrouw. Op een paar incidenten na verlopen de verkiezingen rustig. Om 13.30 uur had 22 procent van de kiesgerechtigden gestemd, dat is precies hetzelfde als in 2010.

De man kwam rond half twaalf een stembureau binnen in een niqaab, een soort boerka die alleen de ogen, wenkbrauwen en een stukje neus laat zien. Een medewerker van het stemlokaal kreeg argwaan, en beval de man in een aparte ruimte zijn gezicht te laten zien, schrijft het Parool.

De man sprak geen Engels of Nederlands en liep weg toen hij was ontmaskerd. Het incident is bij de gemeente gemeld, het is niet bekend of de man nog bij andere stembureaus heeft geprobeerd te stemmen en of het om een ludieke actie gaat.

Oosterhout

Er zijn pas een paar incidenten gemeld rond de gemeenteraadsverkiezingen. In Oosterhout overleed een oudere man in het stemhokje, zijn stem en zijn gevolmachtigde tweede stem zijn ongeldig verklaard omdat deze niet in de stembus is gegooid.

Het stembureau werd tijdelijk gesloten toen de man werd gereanimeerd, schrijft de krant BN/De Stem.

Den Haag

In Den Haag zijn volgens moslimpartij Partij van de Eenheid analfabeten weggestuurd uit een stemlokaal in de Schilderswijk. Een gemeentewoordvoerder zegt tegen De Telegraaf dat een analfabete kiezer tweemaal probeerde te stemmen en daarom is weggestuurd.

Een vrouw die in dezelfde wijk kiezers die geen Nederlands sprak zei te helpen, is weggestuurd. In het stembureau werd gedacht dat zij telkens naar dezelfde partij verwees en voor de zekerheid moest zij het pand verlaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.