politiek

Marcel de Graaff EU-lijsttrekker PVV, Wilders op plek tien

Door Tom Reijner - 24 maart 2014

Marcel de Graaff wordt PVV-lijsttrekker bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei. De Graaff is nu voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de PVV.

Op nummer twee staat Vicky Maeijer, meldt de partij maandag. Zij is momenteel fractievoorzitter van de PVV in de Zuid-Hollandse Staten.

Grenzen

De derde plek is voor Olaf Stuger, die in 2006 lijsttrekker was voor de LPF. Op vier komt arabist Hans Jansen en op vijf zittend europarlementariër Auke Zijlstra.

Wilders, die zelf op nummer tien staat, spreekt van een ‘geweldige lijst en voortreffelijke kandidaten! Zij geloven in de kracht van Nederland. Wij kunnen weer baas worden over eigen geld, eigen wetten en eigen grenzen. Daarover gaat het bij de Europese verkiezingen op 22 mei: uw geld, uw baan en uw vrijheid.’

Scanderen

Vorige week stapte Laurence Stassen, die voorzitter was van de EU-delegatie van de PVV, uit de partij. De reden die zij voor haar vertrek opgaf was de Marokkanen-uitspraak van partijleider Geert Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen, die zijn achterban ‘minder Marokkanen’ had laten scanderen.

Stassen werd maandag als delegatieleider opgevolgd door Lucas Hartong, maar die liet maandag weten niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker bij de verkiezingen. Tot aan 22 mei, de verkiezingsdag, is hij de tijdelijke voorzitter. De PVV-fractie in het Europees Parlement telde oorspronkelijk vijf leden, maar na het vertrek van Stassen en eerder Daniël van der Stoep zijn het er nog maar drie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.