politiek

Marokkanen-toespraak Wilders leidt wereldwijd tot ophef

Door Anna Vossers - 20 maart 2014

Premier Mark Rutte (VVD) heeft ‘een vieze smaak in de mond’ van de nieuwe Marokkanen-toespraak van PVV-leider Geert Widers. Verschillende Nederlanders doen aangifte tegen Wilders vanwege haatzaaierij en zelfs The Washington Post, Reuters, Al-Jazeera en Fox News berichten over de kwestie.

Wilders ging vannacht op zijn verkiezingsfeest nog een stap verder dan voorheen door zijn aanhangers te vragen of zij meer of minder Marokkanen in Den Haag en Nederland wilden. De zaal scandeerde daarop ‘minder, minder, minder’, wat voor Wilders een reden was om te concluderen: ‘Dan gaan we dat regelen.’

Wilders zei later nog dat hij huwelijksmigratie wil beperken, remigratie wil stimuleren en iedere Marokkaanse crimineel het land wil uitzetten. Zijn partij werd de grootste in Almere en werd na D66 de grootste in Den Haag.

Veel reacties

Rutte, die eerder niet wilde ingaan op Wilders’ vorige Marokkanen-opmerking, nam vannacht wel afstand van de opmerking van zijn voormalige gedoogpartner. ‘Wat hij vanavond heeft gezegd, geeft mij een vieze smaak in de mond,’ zei Rutte op de verkiezingsavond van de VVD in Breda. Wilders is volgens hem weer een stap verder gegaan.

De actie leidde direct tot talloze reacties op onder meer de sociale media. Met de hashtag #BornHere laten veel Marokkanen zien dat zij in Nederland zijn geboren en betuigen anderen steun. Onder meer acteur en Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar en Achmed Akkabi, die bekend is van supermarktreclames, maakten eerder al paspoort-selfies onder deze hashtag.

Aangifte

Op Twitter werden veelvuldig vergelijkingen gemaakt met de Tweede Wereldoorlog. Op Facebook heeft de groep ‘Ik doe aangifte tegen Wilders’ al meer dan zesduizend fans. Verscheidene personen en het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders hebben gezegd dat zij aangifte tegen Wilders zullen doen haatzaaien.

Ook in het buitenland is de rel niet onopgemerkt gebleven. Onder meer The Washington Post, Reuters en Fox News berichten over de ‘anti-Moroccan chant’ in Den Haag. Al-Jazeera schrijft ook over de #BornHere-actie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.