politiek

Minister Opstelten: ik word hier niet zenuwachtig van

Door Servaas van der Laan - 19 maart 2014

Minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) wordt ‘niet zenuwachtig’ van de eerste prognoses. VVD en PvdA leven veel zetels in, maar volgens Opstelten ‘moeten de stemmen nog geteld worden’.

‘Ik word hier niet zenuwachtig van,’ zei Opstelten woensdag tegen de NOS.

Verantwoordelijkheid

‘Natuurlijk lever je wat in, wanneer lokale partijen groeien, dat is normaal,’ zei Opstelten. ‘Als je verantwoordelijkheid neemt en gaat regeren, moet je incalculeren dat je wat zetels inlevert. Dat is altijd jammer. Maar de stemming in de partij is gewoon goed.’

De VVD leverde in de prognose van de NOS in en zakt van 15,6 procent van de zetels in 2010 naar 12,2 procent. Vergeleken met de landelijke verkiezingen van 2012 is de klap nog groter.

D66

Als dit landelijke verkiezingen waren geweest, zou de VVD nog 26 van de 41 zetels overhebben. D66 zou dan samen met de VVD de grootste partij zijn.

D66 lijkt naast de lokale partijen de grote winnaar te worden van deze verkiezingsavond. In Groningen en in Utrecht stoot die partij de PvdA van de traditionele troon. Ook de SP en SGP/ChristenUnie scoren goed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.