politiek

Minister Timmermans: Rusland bluft, net als Geert Wilders

Door Tom Reijner - 25 maart 2014

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) merkt dat Rusland wel degelijk pijn heeft van de verwijdering uit de G8, het overleg tussen de voornaamste industrielanden. Zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov speelt een ‘spel’.

Dat zei Timmermans dinsdagavond in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Bluffen

‘Rusland wil als wereldmacht gezien worden. En als andere wereldmachten dat niet erkennen doet dat pijn,’ wist Timmermans.

Vervolgens maakte hij een vergelijking met de PVV-leider. ‘Als Wilders wordt aangevallen, gaat hij nog harder schreeuwen dan hij anders doet. In de hoop iedereen te overbluffen. Dat is wat je Rusland ook ziet doen.’

Lees ook…

Verbanning

Timmermans refereerde tijdens het gesprek in het tv-programma aan de verbanning van Rusland uit de G8, die nu vergadert met zeven industrielanden. Daarover zei Lavrov maandag dat het ‘een informele club is waar je niet kan worden uitgezet’. De G20 zou volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken momenteel veel belangrijker zijn.

Overigens zou de Russische regering vandaag hebben aangegeven dat zij wel degelijk contact willen houden met de overlegclub. De Verenigde Staten, Japan, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië willen echter alleen verder met Rusland als dat land afziet van verdere bemoeienis met Oekraïne.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.