politiek

Mohamed Rabbae wil actie van het OM tegen Geert Wilders

Door Shari Deira - 15 maart 2014

Het Landelijk Beraad Marokkanen wil dat het Openbaar Ministerie (OM) actie onderneemt naar aanleiding van uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. Als het OM niets doet, dient de organisatie een klacht in tegen het OM.

Voorzitter van het beraad Mohamed Rabbae, een van de  personen die eerder aangifte hebben gedaan tegen Wilders, heeft dat zaterdag laten weten. Wilders zei op campagne dat Den Haag een stad met ‘minder lasten en als het even kan minder Marokkanen’ moet worden.

Discriminatie

Volgens Rabbae heeft het OM in 2007 zelf vastgelegd dat het zich actief moet opstellen in bescherming van bevolkingsgroepen tegen discriminatie. ‘De bal ligt nu bij het OM,’ zegt Rabbae. ‘We willen tot maandag wachten om te kijken of het OM zijn eigen beleid uitvoert.’

Rabbae vindt dat het OM zicht tot nu toe laks heeft opgesteld tegen ‘discriminerende uitspraken’ van Wilders en daarmee ‘internationale verdragen tegen racisme schendt’.

Emoties

De woorden van Wilders leidden vrijdag tot ophef, nadat PvdA-bestuurslid Fouad Sidali Wilders op Twitter vergeleek met Hitler. Hij zei later dat zijn woorden ongepast waren, maar ‘mensen moeten beseffen welke emoties de uitspraken van Wilders’ oproepen.

Diverse PvdA-bewindslieden namen afstand van de Hitler-vergelijking van Sidali, maar ook zij waren het niet eens met de uitspraken van Wilders over Marokkanen. Wilders zei vrijdag dat als nog eens iemand hem vergelijkt met Hitler of nazi’s, hij aangifte zal doen.

Op Twitter verwijst Wilders zaterdag naar uitspraken van PvdA-leider Diederik Samsom uit 2011. Samsom zei toen dat hij Marokkaanse jongeren ‘een soort etnische monopolie’ op straatoverlast hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.