politiek

Nog een PVV’er stapt op: Joram van Klaveren

Door Anna Vossers - 21 maart 2014

De tweede PVV’er in twee dagen stapt uit de PVV. Joram van Klaveren heeft vrijdag laten weten de partij van Geert Wilders te verlaten na diens Marokkanen-uitlatingen. Hij blijft wel Kamerlid.

De omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over ‘minder Marokkanen‘ zijn de directe aanleiding voor het Kamerlid om nu op te stappen.

Brief

In een brief aan de PVV-fractie schrijft Van Klaveren dat ‘de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden’. De partij is volgens hem op verschillende terreinen opgeschoven in een richting ‘die niet de mijne’ is.

‘Niet de oplossingen voor grote vraagstukken als de multiculturele samenleving (toenemende invloed van de islam), veiligheid en een almaar groeiende overheid lijken (wellicht onbedoeld) nog langer centraal te staan als doel, maar het groeien in zetelaantal en het genereren van media-aandacht. Dit is uiteraard een onderdeel van “het spel” maar het is niet mijn drijfveer om actief te zijn in de politiek,’ schrijft Van Klaveren.

Invloedrijk

Van Klaveren zit sinds 2010 in het parlement. Hij had bij de PVV in zijn portefeuille onder meer het onderwerp integratie.

Van Klaveren was al langer ontevreden over de PVV. Vorig jaar liep hij nog rond met plannen voor een eigen rechtse partij, Rechts Nederland (RNL).Van Klaveren zou destijds uiteindelijk toch voor de PVV hebben gekozen, nadat Wilders hem veel meer invloed in de PVV-top aanbood. Hij vormde hij met Wilders en Laurence Stassen de commissie die de kandidaten voor de Europese Verkiezingen bepaalt.

Hij was in Flevoland ook Statenlid namens de PVV.
<blockquote class=”twitter-tweet” lang=”nl”><p>Stand Vertrek-meter:&#10;&#10;Marokkanen 0&#10;<a href=”https://twitter.com/search?q=%23PVV&amp;src=hash”>#PVV</a>&#39;ers 8&#10;&#10;Vertrokken: Van Klaveren, Van Vliet, Bontes,Van Bemmel, Hernandez, Kortenoeven, Brinkman, S</p>&mdash; Bram (@mister_bram) <a href=”https://twitter.com/mister_bram/statuses/447010124880949248″>21 maart 2014</a></blockquote>

<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Meer opgestapte PVV’ers

Bij de gemeentelijke fractie van de PVV in Den Haag heeft kort ook Chris van der Helm laten weten uit de PVV te stappen. Hij neemt zijn raadszetel mee.

Donderdag stapte Roland van Vliet al uit de partij van Wilders. Die blijft ook in de Tweede Kamer als onafhankelijke fractie.

<blockquote class=”twitter-tweet” lang=”nl”><p>Haags raadslid Chris van der Helm stapt uit PVV en neemt zetel mee <a href=”https://twitter.com/search?q=%23raad070&amp;src=hash”>#raad070</a> <a href=”http://t.co/G1Lt3G3YLB”>pic.twitter.com/G1Lt3G3YLB</a></p>&mdash; Alexander Bakker (@alexanderbakker) <a href=”https://twitter.com/alexanderbakker/statuses/447007692574715904″>21 maart 2014</a></blockquote>

<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.