politiek

Onrust PVV lijkt geluwd: Statenfracties en Helder steunen Wilders

Door Tom Reijner - 26 maart 2014

Nadat de afgelopen dagen een aantal PVV-politici de partij verliet, lijkt het er nu op dat voorman Geert Wilders ook op steun kan rekenen van het twijfelende Tweede Kamerlid Lilian Helder en verschillende Statenfracties.

Woensdagavond meldde Wilders op Twitter dat Helder bij de PVV-fractie blijft. ‘Fractie eendrachtig verder,’ schrijft hij, nadat een gesprek onder vier ogen positief was verlopen.

Opvattingen

Vanavond bleek ook dat de vier Statenleden van de PVV in Zeeland Wilders blijven steunen. Dat geldt ook voor huidige PVV-leden in de Utrechtse Provinciale Staten.

Die steun was tot dusver allerminst zeker, aangezien deze week het Utrechtse Statenlid Henk Scherer de partij verliet. Eerder op de dag lieten de Statenleden van de PVV in Overijssel al weten unaniem de opvattingen van Geert Wilders te delen.

Dinsdag werd al bekend dat de tienkoppige Eerste Kamerfractie van de PVV zich achter Wilders schaart. Ook uit de Tweede Kamerfractie van de partij is na een overleg met de fractievoorzitter niemand opgestapt.

Alleen Lilian Helder was er nog niet helemaal uit en gaf aan in gesprek te zijn met Wilders. Tegelijkertijd gaf zij al aan er alle vertrouwen in te hebben dat het goed zou komen.

Minder

In de PVV was het de afgelopen week onrustig, nadat Wilders vorige week woensdag een toespraak hield waarbij hij zijn achterban een vraag voorhield: ‘Willen jullie meer of minder Marokkanen’. Daarop scandeerde de zaal ‘minder, minder, minder‘ Marokkanen in Den Haag en Nederland te willen.

De toespraak kwam hem op veel kritiek te staan. Verschillende Kamerleden – waaronder Roland van Vliet en Joram van Klaveren -, Statenleden, europarlementariër Laurence Stassen en raadsleden verlieten de partij. Honderden mensen deden aangifte van discriminatie en haatzaaien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.