politiek

Ook Gelders Statenlid Daniël ter Haar verlaat PVV

Door Tom Reijner - 24 maart 2014

Nadat eerder op maandag Utrechts Statenlid Henk Scherer zijn vertrek uit de PVV aankondigde, maakt ook het Gelderse Statenlid Daniël ter Haar vanmiddag bekend dat hij uit de partij van Geert Wilders stapt.

‘De partijkoers van de Partij voor de Vrijheid bevindt zich naar mijn mening op een glijdende schaal. Ik kan niet meegaan in deze ingeslagen weg,’ zegt hij in een verklaring, waarbij hij verwijst naar de uitspraken van Wilders over ‘minder Marokkanen’.

Verklaring

In een reactie zegt fractieleider Marjolein Faber van de PVV in Gelderland het besluit van Ter Haar te betreuren. ‘Hij was een zeer gewaardeerde collega. Maar ik respecteer zijn keuze,’ zei ze. Ter Haar zat sinds 2011 in Provinciale Staten van Gelderland. Hij gaat niet verder als eenmansfractie en stelt zijn zetel dus ter beschikking aan de PVV.

De Gelderse PVV-fractie, die met vijf zetels is vertegenwoordigd in de Provinciale Staten, kent nog twee andere leden die moeite hebben met de huidige koers van hun partij. Volgens Faber zijn de twee Statenleden Eric Venema en Petra Kouwenberg. ‘Zij geven aan dat het niet de bedoeling is geweest om alle Marokkanen over één kam te scheren.’

Onduidelijk

Sinds de toespraak van Wilders op woensdag zijn ook de twee Kamerleden Joram van Klaveren en Roland van Vliet opgestapt. Laurence Stassen verlaat de PVV-fractie in het Europees Parlement en het provinciebestuur van Limburg.

In Flevoland is de situatie nog onduidelijk, maar hebben drie leden zich wel gedistantieerd van de uitspraken. Van Klaveren, die naast zijn Kamerlidmaatschap ook in de Staten zat, is er opgestapt. In de gemeente Den Haag stapte Chris van der Helm uit de PVV. In de gemeente Almere hebben acht raadsleden afstand genomen van de uitspraken van Wilders. De partij daadwerkelijk verlaten, doen zij vooralsnog niet.

Steun

Tegelijkertijd zijn er ook afdelingen die Wilders nadrukkelijk zeggen te steunen. Zo gaf de Statenfractie in Groningen aan achter de leider te blijven staan.

Ook fractievoorzitter van de PVV in Limburg zei zaterdag zich volledig achter Wilders te scharen. De woorden van Wilders over ‘minder Marokkanen’ zijn ‘stevig’, maar de Limburgse Statenleden begrijpen naar eigen zeggen de nuancering die bij die uitspraak hoort.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.