politiek

Op welke steden moet u letten bij de verkiezingen?

Door Anna Vossers - 19 maart 2014

Woensdag gaat de aandacht even niet naar het Binnenhof, maar naar de vierhonderd gemeenten. Waar gaat het spannend worden?

Elsevier.nl zet zes verkiezings-hotspots op een rij:

Amsterdam

In de hoofdstad is de PvdA zestig jaar lang onafgebroken de grootste partij geweest. Maar voor Amsterdam kunnen dit wel eens historische verkiezingen worden.

Compromissen die de PvdA met de VVD sloot en geblunder van PvdA-bestuurders doen de positie van de sociaaldemocraten wankelen. In Amsterdamse peilingen is concurrent D66 even groot, die zouden elf zetels krijgen. GroenLinks en VVD zouden ongeveer gelijk blijven op zes zetels, en de SP zou een klapper kunnen maken van drie naar zes zetels.

Vlissingen

Ook in Zeeland kan geschiedenis worden geschreven. Voor het eerst in het vijfennegentigjarige bestaan van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) is een vrouw er verkozen tot lijsttrekker. Op de lijst staan naast deze Lilian Janse (40) nog twee vrouwen.

Janse heeft al gezegd dat zij een positie als wethouder wel ziet zitten, wat een unicum voor een SGP-vrouw zou zijn. Eén probleem: de partij was bij de vorige verkiezingen niet bepaald populair in het Zeeuwse stadje. De SGP behaalde toen geen enkele zetel.

Den Haag en Almere

In de enige twee gemeenten waar de PVV meedoet aan de verkiezingen wordt het ook spannend. In landelijke peilingen is de partij van Geert Wilders al lang de grootste, maar alleen in Den Haag en Almere kunnen stemgerechtigden vandaag voor die partij gaan.

In Almere werd de PVV in 2010 de grootste, maar de partij deed er weinig moeite om in de gemeenteraad te komen. In Den Haag voert de PVV een nek-aan-nekrace met de PvdA, beide partijen staan op zeven of acht zetels in de peilingen. Ze hebben concurrentie van D66: die partij staat op zes of zeven zetels in de peilingen.

Rotterdam

Ook in Rotterdam wordt de PvdA uitgedaagd. In de peilingen wordt concurrent Leefbaar Rotterdam, die in 2010 al even groot werd, de grootste partij.

De partijen gaan totaal niet samen en lijsttrekkers Hamit Karakus (PvdA) en Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) hebben in debatten al laten doorschemeren dat zij niet elkaars eerste keuze zijn als coalitiepartner.

Roermond

In Roermond zijn de ogen gericht op de populaire oud-VVD’er Jos van Rey. Hij is verdachte in een onderzoek naar ambtelijke corruptie, maar ontkent alle beschuldigingen.

Zijn nieuwe partij de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), werd meteen na de oprichting de grootste in de peilingen. VVD, GroenLinks en D66 hebben al gezegd dat ze niet met Van Rey willen samenwerken vanwege de rechtszaak die in de lucht hangt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.