politiek

Opkomst hoger dan 2010, kleine problemen stembureaus

Door Tom Reijner - 19 maart 2014

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen lag woensdagochtend rond 10.30 uur op 11 procent. Daarmee is de opkomst voorlopig 1 procent hoger dan vier jaar terug.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos. Steden als Rotterdam, Groningen en Maastricht laten evenwel weten dat het aantal kiezers dat deze ochtend is komen opdagen, achterblijft bij die van 2010.

Vroeg

Ook verschillende politieke leiders brachten al vroeg hun stem uit. Diederik Samsom (PvdA), Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Emile Roemer (SP), Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) stemden in hun woonplaats. Pechtold deed mee aan de nieuwste rage door van zichzelf een zogenoemde ‘stemfie’ te maken en die te delen op Twitter.

Een ‘stemfie’ is een selfie – een foto die je van jezelf maakt – in het stemhokje. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is die praktijk toegestaan, maar ‘roept hij er niet toe op’. Ook veel andere kiezers maken een foto van zichzelf tijdens het stemmen vlak nadat zij het stemhokje verlieten.

Sleutel

Hier en daar traden wel kleine problemen op. In Rotterdam openden twee stembureaus later omdat medewerkers zich hadden verslapen. Ook in Almere gingen de deuren van een stembureau op een later tijdstip open, omdat de sleutel kwijt was.

Het stemmen op een locatie in de Haagse wijk Ypenburg liep vertraging op doordat nog niet alle materialen aanwezig waren. Een stembureau kan pas open als alles klaarligt, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Advertentie

De Rotterdamse partij Leefbaar Rotterdam is boos op Metro. Het dagblad heeft per ongeluk in een advertentie van de partij afgedrukt, waarin wordt opgeroepen om donderdag te gaan stemmen. De advertentie ‘Stem morgen voor verandering! Stem Leefbaar Rotterdam!’ staat op de voorpagina van editie Rotterdam.

Campagneleider van Leefbaar, Ronald Buijt, zegt dat Metro direct zijn verontschuldigingen heeft aangeboden. ‘Mooi dat ze direct verantwoordelijkheid nemen, maar wat koop je ervoor? Het kwaad is al geschied,’ zegt Buijt, die laat weten er ‘doodziek’ van te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.