politiek

Opstelten houdt voet bij stuk: ‘Demmink niet genoemd’

Door Servaas van der Laan - 27 maart 2014

Minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) weet zeker dat voormalig secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink ‘op geen enkele wijze’ is voorgekomen in het zogenoemde Rolodex-onderzoek naar een homobordeel. Opstelten houdt daarmee vast aan eerdere uitspraken.

Dat zegt Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer.

Rolodex

Volgens Opstelten is het Rolodex-dossier opnieuw door het Openbaar Ministerie bestudeerd. Uit dat onderzoek is wederom gebleken dat Demmink op geen enkele wijze naar voren is gekomen in het Rolodex-dossier. Ook in de startinformatie van het onderzoek kwam de naam van Demmink niet voor.

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft een standaard onderzoek gedaan naar Demmink en heet ‘nimmer aanleiding’ gevonden om een verklaring van geen bezwaar te weigeren of deze te heroverwegen.

Vrakking

De brief van Opstelten staat lijnrecht tegenover de verklaring die oud-hoofdofficier Hans Vrakking afgelopen weekend deed in NRC Handelsblad.

Volgens Vrakking zou Demmink eind jaren negentig zijn meegenomen in het onderzoek naar misbruik van minderjarige jongens. Ook zou de BVD, de voorganger van de AIVD, belastende informatie over de voormalige topambtenaar hebben gehad.

Toenmalig secretaris-generaal van Justitie Harry Borghouts noemt de verklaring van Vrakking ‘een buitengewoon ongeloofwaardig verhaal’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.