politiek

Oud-Kamervoorzitter Verbeet: stoppen met landelijke debatten

Door Servaas van der Laan - 17 maart 2014

Waarom kijken we in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen steeds naar debatten met landelijke politici. Volgens oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) is dat ‘het verkeerde debat’.

Dat zei Verbeet maandag bij De Wereld Draait Door.

Verkeerde debat

‘Dit was het verkeerde debat. Er hadden gewoon wethouders moeten staan,’ zei Verbeet. ‘Het gaat om lokale verkiezingen en ze doen hun best om er steeds naar te verwijzen, maar uiteindelijk gaat het gewoon over Haagse politiek.’

De voormalige Kamervoorzitter zei het jammer te vinden dat er niet genoeg ‘belangstelling’ is voor de echte lokale politiek. Verbeet reageerde op het EenVandaag verkiezingsdebat dat maandagavond werd gehouden op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Zorgtaken

Tijdens het debat, waarvoor de VVD had bedankt, vielen SP-leider Emile Roemer en PvdA-leider Diederik Samsom elkaar aan over het verplaatsen van zorgtaken naar de gemeenten.

‘U pakt de ouderen, wij pakken de verspilling aan,’ zei Roemer. Samsom beschuldigde de SP’er op zijn beurt van ‘bangmakerij’. D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-leider Arie Slob verweten CDA-collega Sybrand van Haersma Buma dat hij niet meedeed aan de akkoorden tussen kabinet en oppositie. ‘Houdt u een politieke sabbatical,’ vroeg Slob aan Buma.

Waar gaat het over>

Ondanks dat af en toe de naam van een wethouder werd genoemd, ging het ook bij dit debat voornamelijk over landelijke thema’s. ‘Heeft het nou zin om te gaan stemmen,’ vroeg politiek activist Sywert van Lienden zich af tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door.

‘Er gaan steeds minder mensen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dit jaar misschien minder dan de helft. De vraag “heeft het zin om te gaan stemmen” wordt maar niet beantwoord,’ zei Van Lienden.

Maakt een stem uit?

‘Je weet niet waar het over gaat. Gaan de gemeenten er wel over? Maakt een stem uit om je oma wel of niet thuis te houden? Die vragen heb ik helemaal niet beantwoord gekregen als kiezer.’

Van Lienden wil dat de lokale praktijk eens gekoppeld wordt aan landelijk beleid. ‘Laat die lokale wethouder zijn verhaal eens vertellen.’ Verbeet zei die woorden van Van Lienden ‘zeer te steunen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.