politiek

Politie doet onderzoek naar ronselen stemmen in Bergen

Door Tom Reijner - 17 maart 2014

Op verzoek van burgemeester van Bergen Hetty Hafkamp (GroenLinks) bekijkt de politie of een medewerker van verzorgingshuis Prins Hendrik in Egmond aan Zee stemmen ronselde onder bewoners.

Dit meldt de Noord-Hollandse kustgemeente maandagmiddag.

Twijfel

De burgemeester had de directie gevraagd om de kwestie intern te onderzoeken. Uit dat onderzoek van de Prins Hendrik Stichting, waar het zorgcentrum onder valt, blijkt dat er geen sprake is van het ronselen van stemmen.

‘Ik trek dit interne onderzoek niet in twijfel,’ zegt Hafkamp, ‘maar ik heb mijn eigen verantwoordelijkheid’. De burgemeester schakelde de politie in om zeker te zijn van onafhankelijk onderzoek. Zij verwacht de uitslag dinsdag aan het einde van de middag. Op basis van de uitkomsten bepaalt Hafkamp of zij aangifte doet.

Klacht

Dit weekeinde diende de cliëntenraad van het verzorgingshuis in Egmond aan Zee een klacht in tegen de medewerker. Zij is de zus van lijsttrekker Janina Luttik-Swart van Kies Lokaal en zou bewoners hebben geadviseerd om tijdens de raadsverkiezingen op woensdag op deze partij te stemmen. Ook zou zij stempassen hebben verzameld.

Kies Lokaal, die op dit moment niet in de gemeenteraad is vertegenwoordigd, spreekt alle beschuldigingen tegen: ‘In haar enthousiasme heeft zij (de medewerker) met trots over de partij en haar zus gesproken met haar cliënten. Ook zijn er ansichtkaarten van Kies Lokaal verspreid en is er een poster opgehangen,’ is te lezen op de website van de lokale partij.

Aangifte

De afgelopen dagen kwamen verschillende (vermeende) ronselpraktijken aan het licht. In Heusden deed de burgemeester aangifte van mogelijke stemfraude.

In het Utrechtse Soest trok de lokale PvdA-lijsttrekker Osman Suna zich terug nadat hij bezig was met het ronselen van stemmen onder allochtonen. Ook in Roermond zijn signalen dat politieke partijen kiesgerechtigden actief benaderen om hun stempas over te dragen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.