politiek

Premier Mark Rutte: voorlopig geen belastingverlaging

Door Anna Vossers - 01 maart 2014

Pas als de economie verder aantrekt, wil de VVD kijken naar een belastingverlaging. Premier Mark Rutte gaat voor die tijd geen gehoor geven aan de oproep van D66 om de inkomstenbelasting te verlagen.

Dat heeft premier Mark Rutte zaterdag gezegd bij BNR Radio. D66-leider Alexander Pechtold heeft in De Telegraaf opgeroepen tot een verlaging van het tarief van laagste belastingschijf met een half procent, in ruil voor de (de facto) gedoogsteun die D66 aan het kabinet verleent. Dat zou neerkomen op ongeveer een miljard euro minder belastinginkomsten.

Eerst orde op zaken

Voor het plan van D66 is nog geen geld zolang er alleen een ‘voorzichtig herstel’ van de economie te zien is, zegt Rutte. ‘De VVD zal altijd een partij zijn die staat voor zo laag mogelijke lasten, maar dat moeten we wel kunnen betalen. We zijn stap voor stap uit de crisis aan het komen, dat heeft nu prioriteit.’

Rutte vindt het belangrijker dat de staatsschuld niet te hard oploopt. ‘Onze belangrijkste belofte is orde op zaken brengen,’ aldus Rutte.

De PvdA heeft vrijdag al bij monde van vicefractievoorzitter Martijn van Dam laten weten het plan ‘niet sociaal’ te vinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.