politiek

PvdA hoeft niet te praten over strafbaarstelling illegaliteit

Door Shari Deira - 11 maart 2014

De PvdA heeft er geen behoefte aan om opnieuw met de VVD te praten over de strafbaarstelling van illegaliteit. De partij ‘staat voor haar afspraken’, waarbij de nadruk ligt op het humaner maken van het asielbeleid.

PvdA-vicefractievoorzitter Martijn van Dam zegt dat in reactie op de boodschap van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Hij slaat het aanbod van de liberalen daarmee af.

Cadeautjes

Zijlstra zegt dat als de PvdA het asielbeleid wil aanpassen, daarover valt te praten. ‘Maar dat is niet gratis. Wij doen niet aan cadeautjes.’

Van Dam is ook niet nieuwsgierig naar ‘de prijs’ die de VVD zou willen vragen voor het schrappen van het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel). Teeven dient het wetsvoorstel naar verwachting voor de zomer in.

Strafbaarstelling van illegaliteit ligt gevoelig binnen de PvdA. PvdA-leider Diederik Samsom zei eerder al ‘afspraak is afspraak’ na protest van de achterban. De PvdA kreeg ‘in ruil’ voor de strafbaarstelling het door de VVD gehekelde kinderpardon.

Lasten

Zijlstra zegt in het interview met nu.nl ook dat hij niets voelt voor de plannen van PvdA om de lasten op arbeid te verlagen. Andere lasten zouden in dat geval omhoog moeten, en dan is er alleen maar sprake van lastenverschuiving.

Van Dam had wel verwacht dat er vanuit de VVD geen positieve reactie zou komen op het plan. ‘Het is geen verrassing.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.