politiek

PVV-europarlementariër Hartong niet meer verkiesbaar

Door Tomasz Blom - 24 maart 2014

De waarnemende Europese fractievoorzitter van de PVV, Lucas Hartong, heeft laten weten alleen aan te blijven om lopende zaken af te handelen tot aan de Europese verkiezingen op 22 mei. Hartong werd maandagochtend nog gekozen als opvolger van Laurence Stassen, die vrijdag haar taak als fractievoorzitter van de Europese PVV-fractie neerlegde.

Hartong zei dat hij ‘de drive om ook echt iets te kunnen betekenen voor zijn kiezers’ mist. Daarnaast vindt hij dat de ‘beschaafde vrijheid’ om te kunnen werken binnen de PVV zoek is.

Hartong benadrukte dat hij ‘de partij niet verlaat’.

Kandidatenlijst

Stassen was de beoogde leider voor de partij tijdens de komende Europese verkiezingen. Na de uitspraken van Wilders over het verminderen van het aantal Marokkanen in Nederland legde ze haar functie neer.

Maandagochtend werd de vijftigjarige Hartong door de PVV gekozen als opvolgster van Stassen. De PVV heeft als enige Nederlandse partij nog geen definitieve Europese kandidatenlijst ingeleverd. Dit moet uiterlijk 8 april gebeuren.

Beleidsmedewerker

Hartong bezit een bachelor Public Relations en een bachelor in de theologie. Zijn politieke carrière begon als secretaris van de afdeling Zuid-Holland voor de LPF. In 2006 bezette hij tijdens de Tweede-Kamerverkiezingen een te lage plek op de lijst van de PVV om in de Kamer te worden gekozen.

Bij de Europese verkiezingen van 2009 stond Hartong op plek vijf op de PVV-kandidatenlijst en greep daarmee net naast een van de vier Europese PVV-zetels. Hij ging daarom aan de slag als beleidsmedewerker voor de Europese fractie.

Begrotingscommissie

Een jaar later kon Hartong alsnog worden beëdigd als lid van het Europees Parlementslid, nadat PVV-Europarlementariër Louis Boon zijn Europese zetel inruilde voor een plek in de Tweede Kamer.

Hartong is momenteel lid van de Begrotingscommissie en plaatsvervangend lid van de Commissie budgetcontrole.

De Europese PVV-fractie bestaat verder uit Auke Zijlstra en Patricia van der Kammen. Van der Kammen gaf eerder aan te stoppen na de Europese verkiezingen in mei.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.