politiek

PVV-leider europarlement stapt op na uitlatingen Wilders

Door Servaas van der Laan - 21 maart 2014

PVV-leider in het europarlement Laurence Stassen verlaat per direct de partij. De uitlatingen van Wilders over Marokkanen gaan haar te ver.

Dat heeft Stassen vrijdag in een verklaring laten weten.

Geen andere optie

‘Ik betreur het zeer dat ik deze beslissing heb moeten nemen maar doorgaan was voor mij na deze uitspraken geen optie. Ik leg per direct mijn functie als delegatieleider voor de PVV in het Europees Parlement neer en zal tot de verkiezingen op 22 mei als onafhankelijk lid doorgaan.’ Ook zal Stassen haar zetel in de Provinciale Staten Limburg neerleggen.

Daarnaast heeft vrijdag het grootste deel van de PVV-fractie in de Provinciale Staten van Flevoland de partij verlaten. Vier van de zes Statenleden scheiden zich af om Geert Wilders’ uitspraak over Marokkanen.

Bijna de hele PVV-fractie in de Almeerse gemeenteraad stapt ook uit de partij. Alleen Chris Jansen blijft namens de partij in de raad, de acht anderen gaan zonder de PVV verder.

Geen afstand

‘Wilders kon weten wat het gevolg zou zijn van de wijze waarop hij de standpunten heeft verwoord en heeft geen afstand genomen van zijn handelwijze’, zeggen ze in een verklaring.

Eerder stapten ook Kamerleden Joram Van Klaveren en Roland van Vliet uit de PVV-fractie in de Tweede Kamer. In Den Haag brak gemeenteraadslid Chris van der Helm met de PVV.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.