politiek

‘PVV’er Van Klaveren had plannen voor eigen rechtse partij’

Door Anna Vossers - 08 maart 2014

De prominente PVV’er Joram van Klaveren, een vertrouweling van Geert Wilders, liep tot vorig jaar rond met serieuze plannen voor het oprichten van een eigen partij, Rechts Nederland (RNL). Dit onder meer omdat hij de PVV op sociale onderwerpen niet rechts genoeg vond.

Dat blijkt uit interne correspondentie van PVV’ers, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Ergernissen

Van Klaveren zou in 2012 verschillende partijgenoten hebben betrokken bij zijn plannen voor zijn eigen rechtse partij en was daar begin 2013 nog steeds mee bezig. Hij wilde domeinnamen registreren en zijn eigen ideologie op papier zetten en hield enkele PVV’ers op de hoogte.

De PVV’er zou zich storen aan de grillige stijl en woede-uitbarstingen van Wilders en aan de relatief linkse koers van de PVV op het gebied van zorg en uitkeringen. Ook liet hij weten dat hij fractiesecretaris Martin Bosma maar lui vond.

Meer macht in PVV

Van Klaveren zou uiteindelijk toch voor de PVV hebben gekozen, nadat Wilders hem veel meer invloed in de PVV-top aanbood. Momenteel vormt hij met Wilders en Laurence Stassen de commissie die de kandidaten voor de Europese Verkiezingen bepaalt.

Van Klaveren en de PVV geven geen commentaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.