politiek

Raadsverkiezingen: honderden kiezers hebben al gestemd

Door Anna Vossers - 19 maart 2014

Hoewel de meeste stembureaus vandaag om 7.30 uur opengingen, hebben honderden kiezers voor die tijd al gestemd. In Den Haag, Haarlemmermeer en Tilburg kon na middernacht al een hokje worden ingekleurd, in Castricum vanaf 5.00 uur vanochtend.

De verwachte opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen ligt op een historisch dieptepunt, meer dan de helft van de kiezers blijft naar verwachting van peilingbureau Ipsos thuis. Gemeenten doen van alles om stemgerechtigden toch over te halen.

Stemmen in het donker

Zo stemden 89 kiezers vannacht al in een mobiel stembureau in het uitgaanscentrum van Tilburg, 250 tot 300 in een poppodium in Haarlemmermeer in enkele honderden mensen kozen er in Den Haag voor om te ‘NâchStemmûh’.

In forenzengemeente Castricum, waar de eerste trein al om 5.12 uur rijdt, hadden om 5.45 al ongeveer 30 mensen hun stem uitgebracht.

Burgemeester of selfie?

In de gemeente Heumen deed burgemeester Paul Mengde (PvdA) een ludieke oproep: hij biedt kiezers een lift naar een stembureau aan. Tot nu toe heeft hij vijf aanmeldingen binnengekregen, zegt hij tegen de NOS.

Eerder maakte minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) al bekend dat dit jaar een selfie in het stemhokje is toegestaan, mits ‘het verloop van de stemming’ daarmee niet wordt gehinderd.

 

 

12,5 miljoen kiezers

In totaal zijn er bijna 12,5 miljoen stemgerechtigden, die hun stem op 9.500 stembureaus kunnen uitbrengen. Op de meeste plekken kan van 7.30 tot 21.00 uur worden gestemd.

Bij vijftig treinstations is een kieslokaal neergezet, de meeste daarvan zijn al wat eerder geopend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.